Aminokwasy BCAA charakterystyka
Redaktor gornicy.com.pl - 26 kwietnia 2019Charakterystyczną cechą aminokwasów BCAA, wyróżniającą je z grona pozostałych aminokwasów, jest występowanie w ich strukturze chemicznej rozgałęzionych łańcuchów. Do grona aminokwasów BCAA zaliczane są leucyna, izoleucyna oraz walina. Są to aminokwasy egzogenne, co oznacza, że organizm nie jest w stanie sam ich syntetyzować. BCAA składają się na ok. 25-35% masy mięśniowej. Aminokwasy te charakteryzują się bardzo silnymi właściwościami anabolicznymi. Biorą udział w stymulacji produkcji dwóch bardzo ważnych hormonów – insuliny oraz somatotropiny (czyli hormonu wzrostu).
Aminokwasy BCAA są wykorzystywane przez organizm bezpośrednio w mięśniach i z tego powodu odgrywają tak ważną rolę dla osób uprawiających sport. Za najważniejszy aminokwas tej grupy uważa się leucynę. Jej rola polega na aktywowaniu budowy tkanki mięśniowej. W przypadku wysokiego stężenia leucyny w komórkach, organizm dostaje sygnał, że ilość białek jest wystarczająca do wzrostu masy mięśniowej. Dodatkowo leucyna działa wspomagająco w procesie regeneracji mięśni. Z kolei izoleucyna stanowi jest składnikiem białek mięśniowych i częściowo odpowiada za regulację poziomu cukru we krwi. Z kolei walina bierze udział procesie regeneracji tkanek, uczestniczy w zachowaniu równowagi azotowej, a także wykazuje działanie pobudzające.
You may also like
Portal współpracuje z:
Wyszukiwarka portalu
Archiwum portalu
- listopad 2024
- styczeń 2023
- październik 2022
- sierpień 2022
- kwiecień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- grudzień 2021
- listopad 2021
- październik 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- luty 2021
- styczeń 2021
- październik 2020
- sierpień 2020
- czerwiec 2020
- kwiecień 2020
- marzec 2020
- luty 2020
- styczeń 2020
- listopad 2019
- październik 2019
- sierpień 2019
- lipiec 2019
- czerwiec 2019
- maj 2019
- kwiecień 2019
- marzec 2019